Veltanja Algemeen,Levensstijl Kookboek met recepten uit het noodpakket

Kookboek met recepten uit het noodpakket


Categories:

In het plaatselijke weekblad, stond een artikel over een kookboek, beschikbaar gesteld door een aantal Nederlandse veiligheidsregio’s. Met noodrecepten, die je kunt maken als we zijn aangewezen op een noodpakket. Volgens het voorwoord in dit kookboekje laten vier chefkoks zien dat je met simpele, lang houdbare producten-denk aan bonen, rijst, tomaten of vlees uit blik gerechten kunt maken waar je je vingers bij aflikt.  Het was ook te downloaden, dus dat heb ik gedaan.

Ik heb het met stomme verbazing bekeken, Eerst staan er wat nuttige tips voor een noodpakket, daarna komen de koks aan het woord.

Advies van de eerste kok, om in huis te hebben: Gochujang, nooit van gehoord, blijkt een of andere koreaanse peperpasta te zijn.
Vervolgens, bamboescheuten en kimchi
De volgende koks: Ras el hanout, bianchi di spagna (grote boterbonen), Surinaamse Masala, madam jeanette, pickles, ansjovis, pimentón?, Pedro Ximénez (PX) edik, flesje salsa aperitivo van Espinaler, Pistachenoten, Licor 43. De andere ingredienten zijn producten, die we meestal wel in huis hebben.
De recepten zijn:
Korean grilled smac sandwich
Bonenstoof
Surinaamse sardientjes met rijst en dahl
Ansjovis met chips & olijven
Wrap met een tonijn-linzensalade
Italiaanse bonensalade (vega)
Tiramisu.

Ik weet niet wat u er van vind, maar als het zo ver komt, dat we moeten koken uit het noodpakket, denk ik echt niet aan tiramisu of een Koreaans, of Surinaams gerecht, waarvoor je ingrediënten nodig heb die de gemiddelde inwoner van Nederland niet in huis heeft. Dan denk ik aan eenvoudige voedzame gerechten met normale producten, die voor iedereen in onze samenleving geschikt zijn.