Hooimadam

| | 0 Comment| 21:19|

Categories:

De hooimadam is een moderne versie van een hooikist. Vroeger werd een hooikist, de naam spreekt voor zich, een kist gevuld met hooi, gebruikt om voedsel in te garen. Men bracht een pan met een gerecht of bijvoorbeeld bonen die lang moeten koken aan de kook en zette de pan dan in de hooikist en aan het eind van de dag was alles gaar, zonder energie te gebruiken.

In deze tijden is energiebesparing aan de orde van de dag en ook ik probeer daar mijn steentje aan bij te dragen. Dus heb ik zelf een hooimadam gemaakt. Ik had al eens een patroon gezien in een tijdschrift, maar er was nog nooit van gekomen, maar nu kwam het er toch van. Je kunt ze ook kant en klaar kopen, dan is de vulling van schapenwol, maar die kosten dan ook wel rond de 50 euro. Ik heb gebruik gemaakt van een oud dekbed en de stof is van mijn oude gordijnen uit de keuken, waar ik geen afstand van kon doen. Het is eigenlijk een soort ronde tas, waar je de pan in kan zetten en die bind je dicht met een koord. Ik heb hem inmiddels al diverse keren gebruikt. Stoofpeertjes, appelmoes, bruine bonen, stoofvlees, allemaal gerechten die lang moeten koken. Je moet natuurlijk wel ruim van te voren bedenken wanneer je wilt eten en hoe laat je het dan uiterlijk in de hooimadam moet zetten, maar het geeft wel veel voldoening als het is gelukt.

Er staat een foto van mijn hooimadam op de pagina: Fotogalerij